Bitkilerin Gübreleme İhtiyacını Nasıl Anlarız?
Bitkilerin gübre gereksinimini anlamak için büyüme durumuna bakmak gerekir. Büyüme durmuş veya yavaşlamış, sürgünler kısa ise büyük ölçüde gübre gereksinimi var demektir.

Azot noksanlığı cılızlaşmanın yanısıra sararmalara yol açar. Suyun ekstrem durumları, fazla kireç,kükürt,demir eksikliği sararmaya neden olur. Azot alımı iyi ise yapraklar koyu yeşildir. Tomurcuk bozulmaları,yaprakların zamansız dökülmeleri azot noksanlığına işarettir. Bitkilerde bodurlaşmalar görülür.

Azot fazlalığında ise, yaprak ve saplarda gevşek bir yapı oluşur. Bu durumda potasyum takviyesi gerekir. Potasyum eksikliğinde de erken yaprak dökülmeleri görülür. Azot yeterli fakat potasyum eksikliği var ise, yapraklar koyu yeşildir, fakat yaprak formu bozuktur. Yaprakların ucundan başlayıp kenarlara doğru ilerleyen bir sararma potasyum eksikliğinden kaynaklanır.

İbreli bitkilerde, başlangıçta ibre uçları sarı iken kahverengiye dönüşür. Fosfor eksikliğinde ise, yaprak ve ibrelerde kırmızı-kahverengi arası renk farklılaşmaları görülür. Bazen yaprak koyu siyahımsı renk alır, donuklaşır. Yaprak ayalarında menekşe rengi geniş lekeler oluşur. Yapraklar azalır, bitki ince uzun bir forma dönüşür.

Çiçeklenme azalır, geç açar, çiçekler küçülür. Fosfor yetersizliği soğuğa direnci azaltır, yapraklar zamanından önce dökülür. Yaprak damarları arasında kırmızı-kahverengi lekeler de kalsiyum eksikliğinin belirtisidir. Kalsiyum fazlalığı da bitkide solgunluk yaratır.

 
  Adres: Seyfi Polat Cad. Yenimahalle Sapanca / Sakarya
Telefon: 0 532 4466133
E - Posta 1: murataltundag@yahoo.com
E-Posta 2: bilgi@sapancafidan.com